Lokalizacja: Paldor Peak, Himalaje, Nepal
Zespół: Agata Jaszczyk, Jędrzej Pawlaczyk, Mirosław Wojcieszak
Projekt dotyczy koncepcji bardzo lekkiego, samowystarczalnego i wpisującego się w kontekst schroniska w Himalajach. Zdobył trzecią nagrodę w międzynarodowym konkursie Himalayan Mountain Hut, organizowanym przez portal BeeBreeders. Praca została wybrana przez Nepalską organizację SAMARTH do realizacji we współpracy z lokalnymi architektami. Niestety tragicze trzęsienie ziemi z 2015 roku przyniosło wiele pilnych wydatków w sektorach innych niż turystyka, dlatego inestorzy byli zmuszeni do zawieszenia projektu na czas nieokreślony. 
Prace projektowe rozpoczęliśmy od zadania sobie trzech pytań:
- Jak uzyskać największą efektywność przy jak najmniejszej liczbie przelotów helikopterem transportującym materiały budowlane?
- Czy możemy przetransportować całą strukturę za jednym razem, jednocześnie zapewniając komfort i bezpieczeństwo przyszłym gościom schroniska?
- Jakich materiałów powinniśmy użyć aby uzyskać jak najwyższy standard i jakość z uwzględnieniem kontekstu miejsca i spuścizny historycznej Nepalu?

1. Jeden transport helikopterem  - podzieliliśmy wszystkie potrzebne funkcje na dwie grupy. Pierwsza zawiera elementy, w których istotna jest technologia i precyzja oraz wszystkie te, które nie mogłyby zostać wykonane na miejscu, jak np. prysznic, toaleta, komora rehabilitacyjna, telefon satelitarny czy źródło prądu. W drugiej grupie zawarliśmy wszystko co zajmuje dużo miejsca ale nie potrzebuje skomplikowanych elementów i procedur montażu.
2. Funkcje z pierwszej grupy zostały umieszczone razem w rdzeniu całej struktury, który został zaprojektowany jako prefabrykat wysokiej jakości, skonstruowany z carbonu - bardzo lekkiego i wytrzymałego materiału, który jest szeroko używany w produkcji samochodów. Dzięki swej lekkości i niewielkim rozmiarom rdzeń może być przetransportowany w całości i zainstalowany na miejscu w dosłownie kilka godzin.
 
3. Uznaliśmy, że jednostki sypialne, jadalnia czy pokój wspólny w schronisku górskim nie potrzebują żadnych skomplikowanych technologii, dlatego zdecydowaliśmy się na umieszczenie tych funkcji w modułowych przestrzennych strukturach, wykonanych z folii ETFE. Każdą z części można bardzo łatwo transportować dzięki temu, że elementy te są nadmuchiwane. Wszystkie są od siebie niezależne. To daje wiele możliwości w kreowaniu różnych układów rzutu, zależnych od aktualnych potrzeb. Każda z części może być przeznaczona pod inną funkcję. Może służyć jako sypialnia, pokój wypoczynku, jadalnia, sklep czy magazyn. Dzięki otwartemu planowi mogą się w nich odbywać prelekcje, kursy, spotkania czy prezentacje multimedialne. W jednej lub dwóch jednostkach przewidzieliśmy możliwość prowadzenia drobnych upraw warzyw, które zapewniłyby bezpieczeństwo żywieniowe w okresie najcięższych warunków atmosferycznych. System modułowy jest wygodny również ze względu na bezproblemową wymianę poszczególnych części w razie usterki. Podłoga została zaprojektowana z izolowanych paneli, które podczas transportu tworzą wielki kontener dla rdzenia i innego niezbędnego wyposażenia m.in. dla metalowej siatki niezbędnej do zbudowania ściany z gabionów. 
4. Dla zapewnienia bezpieczeństwa cały obiekt został otoczony wysokim murem z gabionów, ułożonych z kamieni zebranych na miejscu budowy. Najwyższy punkt muru znajduje się od strony najsilniejszych wiatrów. Centralny układ bryły na planie koła nawiązuje do lokalnych tradycji budownictwa. Projekt ma niewielki wpływ na środowisko, dzięki użyciu naturalnych i ekologicznych materiałów (kamień i powietrze) i w dużym stopniu jest samowystarczalny. Na dachu rdzenia przewidzieliśmy ogniwa fotowoltaiczne. Obiekt wyposażono również w system pozyskiwania i oczyszczania wody deszczowej i wody z topniejącego śniegu. Problem oczyszczania zbiornika z nieczystościami udało się wyeliminować przez zastosowanie technologii wykorzystującej bakterie rozkładające. Struktura może być bardzo łatwo rozłożona, a jej najistotniejsze części przetransportowane w inne miejsce i wykorzystane po raz kolejny. 

You may also like

Back to Top