Lokalizacja: Paryż, Francja
Zespół: Szymon Nowakowski, Jędrzej Pawlaczyk, Dorota Piechocińska
Wyjątkowa lokalizacja baru stwarza doskonałą okazję do wykreowania obiektu, który ma szansę stać się wizytówką paryskich bulwarów. Neutralny drugi plan w postaci długiego pasma murów z piaskowca i jednolite lustro wody są doskonałym tłem ekspozycyjnym dla projektowanej bryły. W procesie koncepcyjnym zestawiono wytyczne konkursowe z kontekstem przestrzennym, kulturowym i funkcjonalnym.
Bryła składa  się ze szklanej kładki będącej przedłużeniem rampy i części głównej umiejscowionej na wodzie. Długa kładka piesza łącząca poziom ulicy z górnym wejściem do bryły jest nawiązaniem do pobliskiego mostu pieszego Pont des Artes. Sama spiralna forma mieszcząca bar powstała w wyniku obrotu wokół własnej osi  drewnianej belki o szerokości 2,5 metra. Dzięki takiemu zabiegowi wytworzyły się dwie przestrzenie: dostępne dla wszystkich zewnętrzne tarasowe schody oraz intymna wewnętrzna przestrzeń baru, dzięki czemu możliwe jest całkowite wykorzystanie przestrzeni. Budynek posiada część przeszkloną, umożliwiającą ‘podróż po budynku’ i podziwianie Paryża z każdej strony. Bryła odsunięta jest delikatnie od brzegu aby nie ograniczać przepustowości bulwaru i zapewnić lepszy widok na panoramę. Budynek zwraca uwagę na relację między architekturą a wodą - odbicia w lustrze wodnym podkreślają zmienny charakter otoczenia w zależności od pory dnia.
Budynek podzielony jest funkcjonalnie na trzy części mieszczące kolejno taras widokowy, bar i pomieszczenia vipowskie, dzięki czemu każdy użytkownik znajdzie dla siebie miejsce o każdej porze czy dnia, czy roku. Sercem budynku jest bar skąd można się udać do stolika, pomieszczenia podziemnego bądź po prostu podziwiać zachód słońca z tarasu. Zmieniono stereotypowe założenie luksusowego champagne baru ze stałą aranżacją na rzecz przestrzeni, której aranżacja może być w każdej chwili zmieniona i przekształcona dzięki modułowym podestom. Lekkie barowe stołki oraz delikatne stoliki podkreślają różnorodność  i dodają dynamiki tworząc we wnętrzach klimat paryskiej bohemy. Stworzono miejsce dla różnych użytkowników dostosowujące się do ich potrzeb, ale także nadążające za współczesnym człowiekiem w biegu. Jest to miejsce, w którym można skosztować najlepszego szampana, przechodząc przez bar "przy okazji".
Ważnym założeniem projektu było pozostawienie w nietkniętej formie drzew zapewniających zacienienie oraz minimalna ingerencja w istniejące zagospodarowanie, aby nie utracić ulicznego, romantycznego charakteru miejsca. Pozostawiono schody zewnętrzne stanowiące wciąż komunikację pionową pomiędzy poziomem ulicy a bulwarem. Zmieniono formę bezkształtnego podestu na chodniku w małą schodkową ‘trybunę’ pasującą wizualnie do idei bryły, umożliwiającą podziwianie zachodu, a także organizowanie małych koncertów nad brzegiem rzeki.  W celu minimalizacji kosztów utrzymania obiektu zdecydowano się na wykorzystanie energii płynącej wody w rzecze poprzez zastosowanie turbin w części podwodnej budynku. W zewnętrznej ścianie kondygnacji znajdującej się poniżej poziomu wody zaproponowano specjalne łopatki, które powodują ruch pierścienia otaczającego budynek a przez to generowanie prądu.

You may also like

Back to Top