Lokalizacja: Durban, RPA
Zespół: Jędrzej Pawlaczyk, Mirosław Wojcieszak
Na  początku pracy nad projektem postawiliśmy sobie kilka najważniejszych założeń.  Obok podstawowych wytycznych narzuconych przesz organizatora odnośnie konstrukcji drewnianych, pojawiło się najistotniejsze pytanie: Jak stworzyć komfortowe warunki życia w centrum dużego miasta, w budynku o nieludzkiej skali i w mało przyjaznym gorąco-suchym klimacie.
Problemem budynków wysokich jest całkowite odcięcie mieszkańców od ludzkiej skali miasta oraz zanik życia we wspólnocie i w jedności z naturą. Podjęto próbę poszukania rozwiązań dla tych problemów. Jedną z pierwszych myśli była idea wertykalnej wioski - budynku, w którym pomimo małej powierzchni zabudowy i dużej wysokości, każdy ma swój własny "dom z ogrodem" i w którym panują odpowiednie warunki do pielęgnowania życia we wspólnocie.  Jednocześnie nie chcieliśmy uzyskać skostniałej struktury, która nie byłaby w stanie dostosować się do dynamicznie zmieniającego się świata, w którym coraz częściej widoczna jest potrzeba projektowania budynków mogących przystosować się do wielu funkcji. W tym celu zdecydowano się na nowatorskie podejście do konstrukcji. Wykorzystano do niej współcześnie najmocniejszy materiał budowlany produkowany z drewna - CLT (Cross Laminated Timber). Wykraczając w przyszłość zaproponowano eksperymentalne połączenie CLT z grafenem, który jest obecnie najwytrzymalszym materiałem na świecie. Upowszechnienie i zminimalizowanie kosztów jego produkcji mogłoby zrewolucjonizować budownictwo, również to drewniane. W konstrukcji wertykalnej wioski, pomiędzy na przemian klejonymi warstwami drewna znajduje się też cienka warstwa siatki grafenowej, która znacząco poprawia właściwości konstrukcyjne drewna klejonego. Ten eksperymentalny materiał, roboczo nazwany CLT+g pozwolił na zaproponowanie niecodziennego układu konstrukcyjnego. Jego główną częścią jest rama z pełnych elementów CLT+g o szerokości 4,5 metra. Dziewięć takich ram stężonych jest ze sobą drewnianymi belkami. Modułowe elementy stropów podwieszono do górnego oczepu. Moduł stropu oraz jednostki mieszkalnej ma wymiary 4,5 na 4,5 metra. Taki układ konstrukcyjny przynosi wiele korzyści. Praktycznie eliminuje on wewnętrzne podpory co umożliwia dowolne kształtowanie i adaptowanie rzutu do różnych funkcji. Wysokość kondygnacji to 4,5 metra a samej jednostki mieszkalnej 2,8 metra. Dzięki tej różnicy oraz dzięki ażurowej konstrukcji drewnianej, w całym budynku zapewnione jest doskonałe przewietrzanie oraz zacienienie osłaniające mieszkańców przed nadmiarem słońca. Możliwość dowolnego kształtowania modułowych stropów pozwala na doświetlanie również wewnętrznej strefy budynku oraz ewentualne zaadaptowanie go do innych funkcji.  Przestrzenie wspólne oraz przestrzenie pomiędzy ramami konstrukcyjnymi wykorzystano do uprawy warzyw i kwiatów. Zieleń poprawia mikroklimat okolicy oraz aktywizuje mieszkańców, którzy efekty swojej pracy mogą sprzedawać na niewielkim ryneczku znajdującym się na pierwszym piętrze, tuż nad parterowym garażem. Ryneczek jest ogólnodostępny i można się do niego dostać przez rzeźbiarsko ukształtowane schody.

You may also like

Back to Top